Indo of Indi....

Nou zeg, in de kakelverse moesson las ik een stuk van Ronald Pino, in zijn column: indo psyche. Voor de niet lezers van Moesson, Ronald Pino (Bandoeng 1939) is een psychotherapeut en schrijft over de voorspellende kracht van dromen. Dit keer heeft hij het over zichzelf en eigenlijk ook over het Indisch zijn. Iemand vroeg hem waarom wij het altijd hebben over Indische Nederlanders en nooit over Indonesische Nederlanders. Ik citeer zijn antwoord: "de waarheid is eenvoudig: Een Indo voelt zich vrijwel nooit Indonesier. Wij Indo's hebben ons met de witte koloniale overheersers geïndentificeerd." Heel voorzichtig wil ik wel erbij vermelden, dat hij in zijn maandelijkse bijdrage dit keer wat boos was. Ik vond het wel leuk in onze discussie Indo of Indi!!!!

indo of indische nedrlander ?

indo of indische nedrlander ?

laten wij ophouden met te te

laten wij ophouden met te te denken: ikben indo en indis en vooral zich voelen als een indische-nederlandr als je eenbeetje goed nadenkt dan kom je wel achter hoe de indiescheras is ontstaan inmidels ben ik achter gekomen hoe de indos als ras is ontsaan door logies de geschiedenis van insulinde uit te spitten was het toch niet zo vraai geweest ik heb het allen met beste vrienden erovergehad.de ene gaven mij een 10 als uitleg de nere voelt zich beledigt en ik winny wil wel een tip geven hoe ik hier achter ben gekomen als tot mijn generatie behoor <1934> en je gaat terug naar een 50 jaar voor je geboorte daari was de indo ontstaan hoe ? orry lui want ik denk zelf dat het niet verstandig om met de huidige generatie over te discuseren want het was echt niet zo leuk als je dit alle maal weet wordt je een bule hater ik heb niets tegen wie maar ook blank zwart geel bruin islaam oe anders denkend wij zijn aalen gelijk op aarde gekomen naakt of het nou een zwerver is of kijzer als je begravenwordt dan gaan wij allen de zelfde grond opzoeken de ene krijgt een houten kruis de andere een standbeeld opz,n graf onder de grond ben gelijk. ik ben zelf als indonesier geboren enog steeds indonesier maar ik besouw mij zelf als een individu die bij iedereen hoort zonder uitzondering mijn anaks en cucuks heb ik de wijsheid bij gebracht respespect voor een ander te hebben want dan hebje een schoon geweten bij alles wat je doet.   zeg nooit ik ben al oud je moet alijd idealen na streven ons huit wordt door de jaren gerimpeld maar alsje geen idealen heb en je belangselling verdwijnt ja dan ben je oud. winny. een discusi is did niet maar toch opa heef in dit leven zoveel meegemmaakt dat het soms on wwarschijnlijk klinkt.

  In Indonesie is het haast

 

In Indonesie is het haast het zelfde, en alleen is het dan ook van welke kant of zijde wij het bekijken. Velen van ons die tot en met heden nog Nederlands spreken met familie leden of goede kennissen krijgen vaak de bijnamm van Londo Ireng ( zwarte Nederlander )

Afschoon wij pure Indonesiers zijn , zijn er toch velen die deze bijnaam als een eer vinden, maar daartegenover zijn er ook die het opnemen als een belediging.

De meesten met wie we nog Nederlands kunnen spreken hebben de leeftijd van op zijn mist

50 jaar, en als deze generatie voorbij gaat dan hoop ik dat deze bijnaam niet meer in gebruik is en dat het Nederlands wordt aangezien  net zoals als andere talen : Engels, Duits of Frans

Ja ik ben het eens met degene

Ja ik ben het eens met degene die nog in Indonesie leven...wat ik wel weet dat ik zelf soms als Indo Belanda wordt beschouwd, want ik heb een Nederlandse (geen hollandse) moeder, zij is geen geblasterd indische, want haar voorouders komen uit Bandaneira met duits bloed, maar ze is zelf geboren in kleine stad op Java.

 

Op mijn werk werd ik vaak orang boelek (bulee) genoemd, want dat wordt thans veel meer gebruikt door de Indonesiers voor alle blanken of voor diegene die enigszins een lichte blanke huid hebben. Eigenlijk zit er wel verschil in tussen een Indo belanda en een Boelek zoals ik, terwijl ik eigenlijk ook tot de Indo Belanda behoor. Het verschil ligt in de huidskleur en de naam...bijvoorbeeld Eikema is een puur Nederlandse naam maar een vriend met deze naam in Surabaya heeft een gebruind huidskleur (sawo matang heet dat). Hij mag van geluk spreken dat hij geen wong Londo wordt genoemd..hoewel zijn vader een Indo is.

 

Toevallig heb ik een lichte blanke huid (er is nog wel een beetje bruin op bepaalde plaatsen...), en in de desa wordt ik soms nog wong Londo (Belanda=Hollander) genoemd, maar in de grote steden wordt ik wong boelek genoemd...

 

het is helaas een feit dat de Indonesiers over het algemeen geen verschil zien of je blanke Indonesier bent of dat je buitenlander bent...alles wordt over een kam geschoren dus ook elke blanke buitenlander  (hoeft niet een  Hollander te zijn) wordt in de desa wong Londo genoemd  en in de steden orang Boelek genoemd. Ik vind trouwens het woord Boelek (Bulee) beter staan dan wong Londo....waarom...??  omdat achter het laatste steeds een negatieve conotatie ontstaat....want dat woord Londo wordt soms met een lichte wroeging gekoppeld aan het verleden (indisch-nederlans bewind).

 

Dus...volgens mij komt het woord Indo niet van de Indonesiers af...maar meer van de Nederlandse gemeenschap zelf, waar men vanaf vroeger al steeds een tweedracht wilde zaaien tussen de autochtonen in Indonesie (Nederlands Indie) en de gemengde Europees-Indonesisch( z.g Indo) ras alswel tussen de volbloed Nederlanders en de Indo's. 

 

Dit zullen alle Indo's wel beamen toen zij tussen 1946 en 1958 naar Nederland moesten migreren...hoe was toen niet veel heibel geweest vooral met de huisvesting en sociale voorzieningen....hoeveel Indo's hebben in die eerste jaren van hun komst het ruwe werk moeten aannemen in het koude nederland, omdat zij als 2e klas ras werden (of nog worden) beschouwd, terwijl toch velen onder hen een degelijke school-opleiding in Indonesie hebben gevolgd.

 

Zelf een echte Indonesier die later een Nederlandse nationaliteit beschikt, wordt nog discrimenerend opgenomen in de nederlandse gemeenschap (misschien heden ook nog??), vooral als hij een geen hollandse naam draagt....misschien in deze tijd wordt je nog scheler aan gekeken als ze vermoeden dat je geen Christen bent...(van een andere dementie bekeken).

 

Mensen..ik hebzelf 15 jaar in nederland gewoond..maar ben op mijn 38ste jaar weer terug gegaan naar mijn vaderland Indonesie...ik weet hoe soms de indische nederlanders door de nederlandse gemeenschap worden bejegend...daarom ben ik blij dat ik nu in Indonesie woon en leef. Hoewel ik nogal blank ben maar de Indonesische gemeenschap is vriendelijker gesteld dan wat ik van de nederlandse gemeenschap destijds heb mogen ervaren...

 

hoewel al veel is veranderd in Nederland door de komst van imigranten uit diverse onderontwikkelde landen...in de zienswijze en benadering van de Nederlanders t.o.v. deze imigranten...schijnt de verhouding tussen de nederlanders en de indo's nu beter te gaan....en waarom??.... omdat de Indo's willen werken en niet willen profiteren van de bijstandswet hoewel het geen zonde is om van de bijstand te leven....maar Indo's hebben meer op hun "kerfstok"...zij willen aantonen dat ze het beter kunnen dan die Belanda's...is het niet zo..of heb ik het fout??

 

terugkomend op het woord "Indo"....het is niet door de indonesiers geschapen...maar door de nederlanders zelf als doel om een een verschil te scheppen tussen de echte volbloed nederlander en de halfbloed of gemengd bloed nederlander uit nederlans-Indie..want in werkelijkheid is het woord Indo niet bekend onder de pure Indonesier.

 

Ik heb zelf geen heimwee naar Holland...maar ik denk dat velen onder de Indo's nog steeds het groot verlangen hebben om Indonesie weer te kunnen zien en bewonderen....en dat zie je wel hoor, daar veel gepensioneerden Indischen uit Holland nu een tweede home hebben in Indonesie en van hun oude dag hier willen genieten...ook is het feit dat nog veel Indo's elk jaar een vakantie naar Indonesie boeken al was het alleen maar om Bali te zien.

Bedankt voor de feiten en de

Bedankt voor de feiten en de oorsprongen van deze verschillende opinies

Het kan zijn dat je het meer aanvoelt vanwege de blankheit en ervaringen in Nederland en Indonesie 

Ik ben een pure Indonesier en ben afkomsting uit de Molukken ( vader-Ouw & moeder Paperu )

Wij hadden de Nederlandse opvoeding gekregen dankzij mijn moeder. Als dochter van een

" Guru Injil " ( want in die tijd waren er nog geen Indonesiche dominee ) werd zij naar het

Protestants Meisjesweeshuis in Bubutan-Surabaya gestuurd, en zodoende hadden wij ook deze Nederlandse opvoeding gekregen.

Het was wel erg streng maar volgens mij was het een zeer goede opvoeding geweest

Amato

JAT

Beste leesteraars hier is

Beste leesteraars hier is mijn koreksie

1. " Indonesieche dominees ( meerfout ) " instead of " Indonesiche dominee ( enkelfout ) "

2. " afkomstich : instead of " afkomsting "

JAT

 

Hallo beste lezers ...   Maak

Hallo beste lezers ...

 

Maak je niet druk over het Indo zijn, Indisch zijn, Halfbloed zijn, Eurazie of ik weet niet wat voor meer termen gebruikt worden voor Indische-mensen!

Het belangrijkste van alles is ...HOE JE ZELF BENT, toch? Natuurlijk ben ik als Indischejongen trots om te horen dat mijn ex-schoolvriend een Indo, Kolonel is in het Indonesische leger, maar ben ook trots als mijn Indo-vriend Overste is in het Nederlandsche leger... en zal me heftig schamen als mijn Indo-schoolvriend een grote bedrieger is, of een onbetrouwbare dief, nog erger .. een moordenaar is, toch? Ben veel keren in Indonesie geweest met mijn vrouw, en telkens worden wij verrast door ontmoetingen met Indische mensen uit Indonesie die het "gemaakt" hebben, maar ook dat Indischen hier in Holland zelfs een Ministers-baan hebben. Het ligt echt helemaal aan je zelf ... en wees trots dat je anders bent ...en met anders bedoel ik eigenlijk ...HALF EUROPEES maar ook HALF INDONESISCH ... 2 culturen, een mooi huids-kleur, rijk aan eet-gerechten, Flexibel in doen en laten, en het maakt niet uit waar ze vandaan komen ...uit Indonesie, Nederland, Canada, USA, Australie, Spanje .enz. enz. toch?!

" I'm aproud to be an Indo!"

                                                         I.N.D.O....I'm Not Dutch Original

                                                                         grtjs. Ed Brodie

Ik vind het niet leuk om een

Ik vind het niet leuk om een mix te zijn. Ik ben het zat met indo zijn, veel plezier met jullie INDO zijn...bleh

Hoe kun je nou het niet leuk

Hoe kun je nou het niet leuk vinden om een mix te zijn, als je GEEN MIX bent! Dus je bent het wel, toch? Erg voor jou ... en dit moet je je hele leven mee dragen ...tjeesus wat erg!!

En als je inderdaad geen mix bent, dan zou ik gewoon over wat anders praten ... en zeker niet stiekem lezen in Indische websites ....of Indo verhalen! Denk aan je hart!!

 

 Jan Boengkem ... 

Wel leuk al die reacties te

Wel leuk al die reacties te lezen, ik geniet er echt van hoor. We proberen allemaal te beschrijven waar we geboren zijn en waar onze ouders geboren zijn en in welk land. Wat Ed zegt is heel waar, maakt inderdaad niet uit, waar, hoe en wanneer je geboren bent. Het gaat er om wie en wat je bent, of je nou gekleurd bent of een mix, van 10, 20, 30 40 en nog meer procent.

Hoe sta jij zelf in het leven?? Er is iemand die het zat is om een mix te zijn, jammer voor die persoon. Hij of zij heeft waarschijnlijk geen relativeringsvermogen en/of hij leest de ingezonden stukken met een heel donkere bril. Die persoon heeft wel gelijk als hij een tikfout heeft gemaakt, de m en de n staan namelijk naast elkaar op het toetsenbord. En verder heb ik er erg veel plezier in om die INDO verhalen te lezen. Ga zo door schrijvers en schrijfsters ik heb het origineelste verhaal over het Indo zijn nog niet gelezen, dat komt nog wel denk ik. Misschien kan er een glimlachje van af bij die meneer of mevrouw die het niet/wel leuk vindt mix of nix te zijn.

 

Doeiiiiiiiiiiii

 

Tawon Cerèwèt

 

It is a must to repsect your

It is a must to repsect your father & mother whatever they are and came from

In  your WILHELMUS is already acknowledged that as a Nederlander you are close related to the Germans.So everyone may claim to have a pure nationality, but actually there is no one. In other wordsI its a must to be proud of your parents bcs they made it possible for you to come to this world .

Jos

 

 

Jos ik ben op zoek naar Joke.

Jos ik ben op zoek naar Joke. Zou jij mij kunnen helpen want er zijn luitjes die mij kennen van een foto met mijn zus Ellen. Tevens is het natuurlijk erg leuk dat ik andere luitjes nog kan spreken om verder te contacten want dat is wel erg leuk.

 

Annelies van Moerkerken ( meisjesnaam )

via 0515 232058 ben ik bereikbaar.

Beste Annelies is jouw

Beste Annelies is jouw address

Hanzestaete 7

8701 XC Bolsward

Groningen - Nederland

Joke Tomasowa

Hai, Annelies ik ben het Joke

Hai, Annelies ik ben het Joke Tomasowa

Ik werd op school ook Jos genoemd vanwege mijn voornaam Jocelyn

Wat een verrasing weer eens van jullie wat horen.

Ronnie &  Biebel ( Joyce ) die zitten in Malang.

Fenty is reeds overleden , zo ook met mam & pap

Ik zal hun jouw tlf nummer geven

Groetjes

Joke Tomasowa

Nieuwe reactie inzenden

Door gebruik van dit formulier accepteert u Mollom's privacybeleid.