Oproep klasgenoten LS klas 5-6 stJozef-stMaria Surabaja

0
Persoonlijke beoordeling: Geen

Beste oud klasgenoten, 
Wij ( Lifa, Hwaatje Oe, Andre en Irawan) 4 klasgenoten van Claran Postema  zijn op zoek naar klasgenoten van klas 5/6 d.d. 1957/58 van de Concordante R.K. St.Jozef/Sancta Maria te Surabaya. Bij het zoeken op internet kwamen wij het verhaal "De vlucht"van Claran Postema d.d. 21 januari 2014 tegen, We waren verbijsterd bij het lezen van het dramatische relaas van haar terugreis van Surabaya naar Nederland op17/18 december 1957. 

Ik zal me voorstellen, mijn naam is Andre Tee en zat van 1952 tot 1958 op de Lagere School in Darmo. Aanvankelijk was er een aparte meisjes- en jongensschool maar door vertrek van kinderen naar Nederland werden de scholen in 1957 samengevoegd. In 1958 zat ik in de 6e klas op Djalan Dr. Sutomo waarvan de klasse leraar Dhr.Schönherr was. Vanwege de kwestie Nieuw Guinea moesten de Nederlanders weg en werd de school opgeheven. 
(foto v.l.n.r.: Irawan- Andre Tee- Hwaatje Oe - Lifa Kwee, 02-07-2017)
De overstap naar de Sekolah Dasar was voor mij een ramp omdat ik de Indonesische taal niet machtig was. Na de coup van Soeharto werd het voor mensen van chinese afkomst minder prettig reden voor mijn Pa om de kinderen weg te sturen.

In 1966 ben ik op mijn 19e jaar met mijn broer naar Nederland vertrokken om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Op mijn 65e ben ik gestopt met werken en heb een gevulde agenda met oppas, tennis, bridge en mahjong. Ik ben gehuwd en heb 2 kinderen en 2 kleinkinderen, helaas is in 2001 mijn vrouw overleden en heb ik inmiddels weer een vriendin ontmoet.

In Nederland heb ik inmiddels een aantal oud klasgenoten ontmoet waaronder Hwaatje Oe, Lifa Kwee, Lanny Ong, Hans Schardijn, Peter Cvik, Freddy van Achten en onlangs Irawan Harjono. (dit zijn de vroegere namen tijdens de schooltijd). Tevens heb ik nog 2 oud klasgenoten ontmoet Alex Tjioe en Johannes Tan die in het buitenland wonen.

In mei 1958 ben ik (Irawan) samen met mijn moeder, 2 broertjes en een zusje gerepatrieerd naar Nederland. We vertrokken met het schip "Johan van Oldenbarnevelt" naar Nederland. We hadden een goede reis want de voorzieningen op het schip waren voortreffelijk wat ik me herinnerde. Kinderen onder de 12 werden beziggehouden, er was een ruimte om tafeltennis e.d. te spelen, een theater, tax free winkel met speelgoed e.d. En het eten was goed en voldoende. 
Het schip was wel vol met gezinnen met kinderen. Het vertrek uit Tanjung Perak was wel hectisch. Tijdens het vertrek van de boot van de kade sprongen er nog verstekelingen de boot in. Een verstekeling een Indische jongeman sprong door de open patrijspoort onze hut binnen. We hebben hem verstopt voor de bemanning tot we buiten de Indonesische territoriale wateren in de Indische oceaan waren. 
Clarans reis was een schril contrast met mijn/onze overtocht naar Nederland. 
Bij toeval vond ik klasse foto’s van de St. Jozef/Sancta Maria school in Darmo , Surabaja. 
Ik was benieuwd of er nog klasgenoten naar Nederland waren verhuisd en waar ze woonden. 
Ik hoorde dat er op 21 mei 2017 een Surabajaanse koempoelan in Reeuwijk zou plaatsvinden maar helaas had ik op die datum al een Bagdad reunie.  Een vriendin die naar de koempoelan ging was bereeid om flyers te verspreiden waarop de klassefoto’s stonden met het verzoek te melden als ze zichzelf of bekenden herkenden. En warempel één reactie, Lifa Kwee herkende de foto! 
Via haar kwam ik weer in contact met twee andere klasgenoten Hwaatje Oe en Andre.
Ongelooflijk na 60 jaar ontmoeten we elkaar weer! Na gezamenlijke spitwerk hebben we Freddy van Achten ook weer gevonden. 
Gelet op het dramatisch verhaal van Claran Postema over haar komst naar Nederland werd onze  belangstelling gewekt hoe het met de andere klasgenoten is gegaan.

Het zou leuk zijn als de andere klasgenoten reageren en wellicht een klasse reünie kan plaatsvinden.

Foto 1 de klasse foto Zusterschool Darmo 5e klas 1955/56.

Staand achter L\R: mére Canisia-Hans Schardijn-Johannes Tan-Ferry Caspers-Eddy Schermerhorn-Piet Hein de Buck-Coen Karels-juf Funter-Peter Cvik

Staand 2e rij L\R: Irene Erentrijs-Ria Pechler- Winny Turpijn- Otto Dietrich-Christine Deleman-Vonny Kwee-Frieda van Boltog-

Zittend L\R: Ciska Bode-Maggie Luntungan-Joyce Noz-Trees Hengst-?-Anneke Leemans -Lanny Ong-Lifa Kwee-Jelle van Boltog

Hurkend L/R: Alex Tjioe-Irawan Harjono-Freddy v.Achten-Andre Tee

Foto2 de klasse foto van de 6e klas  Broederschool St. Jozef op de Jalan  Dr. Sutomo

Staand achter L/R: -Vonny Kwee-Manon ?- ?-?-Claran Postema-Hwaatje Oe -Ria Pechler-Dhr. Schonherr-Peter Cvik
2e rij L/R: -Frieda van Boltog-Jelle van Boltog-Lifa Kwee-Lanny Ong-Christine Deleman-Winny Turpijn-Otto Dietrich- 
Voorste rij L/R:- ?- Andre Tee- ?-Trees Hengst-?- Ruud ?- Alex Tjoe- Irawan- Hans Schardijn. 

Als je jezelf of een klasgenoot herkent op de foto, wil je dan contact met ons opnemen? Bij voorbaat dank voor de medewerking. Irawan, Andre, Lifa, Hwaatje Oe
contact email: franofrieser@gmail.com

 

Nieuwe reactie inzenden

Door gebruik van dit formulier accepteert u Mollom's privacybeleid.