Telur asin (Vrolijk Pasen)

0
Persoonlijke beoordeling: Geen

We gaan het hebben over de paasei (Easter egg  in het Engels) die van oorsprong een grap of een verborgen boodschap blijkt te zijn, verwerkt in een film, in een computerprogramma, in  een website, een computerspel, een dvd, een cd (hidden track), een plaatje of een boek verwerkt is. Net als echte paaseieren zitten deze snufjes verborgen en moet ernaar gezocht worden.
Bij computerprogramma’s bijvoorbeeld komen Easter eggs tevoorschijn als men iets speciaals intypt of een bepaalde toetsencombinatie gebruikt. Na intypen van =rand() komt er in Microsoft Word bijvoorbeeld een lange tekst tevoorschijn en in Excel 2000 zit een vliegsimulator verborgen. Microsoft staat bekend om deze Easter eggs, maar ook vele andere bedrijven bouwen ze in hun software in. In de zoekmachine Google zijn Easter eggs te vinden als gezocht wordt naar Anagram, Tilt, Askew, Binary, Do a barrel roll, Zerg rush, Kerning en Atari breakout. Op YouTube verschijnt een Easter egg bij het opzoeken van Do the harlem shake en Doge meme. In Mozilla Firefox verschijnt een bericht na het intypen van about:robots in het URL-kader.  Daarnaast bevatten sommige films op dvd ook Easter eggs. Door een bepaalde combinatie van toetsen op de afstandsbediening in te drukken verschijnt er bijvoorbeeld een trailer van een film. Een bekende Easter egg op een audio cd is te vinden op Amarok van Mike Oldfield, hierin is een boodschap in morsecode te vinden.
(oorspronkelijke tekst uit Wikipedia). 
In Nederland  hebben we met pasen een versierd ei of chocolade-ei, dat ook nog wordt verstopt. Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden. Paaseieren kunnen op vele manieren worden versierd. Bijvoorbeeld door het ei te beschilderen of beplakken. Maar ook het perforeren van de schaal komt voor. Het versieren van eieren kan gedaan worden met behulp van een eierverfmolen. Met Pasen zijn er ook chocolade-eitjes verkrijgbaar in de winkel. Deze zijn er in vele smaken: zowel massief puur, melk en wit als gevuld, bijvoorbeeld met praline, hazelnoot, marsepein of advocaat. Vaak zijn de eitjes verpakt in een kleurig bedrukt stukje aluminiumfolie. Volgens de katholieke traditie worden paaseieren door de klokken van Rome geworpen. Alle klokken zijn volgens die traditie na het luiden tijdens het Gloria tijdens de Mis op Witte Donderdag naar Rome vertrokken om op Paaszondag de meegebrachte eieren uit te werpen. Een theorie wil dat protestanten het katholieke verhaal over de klokken niet wilden vertellen. Zij zouden de paashaas aan het verhaal hebben gehecht.
Bij verschillende Indische gerechten vinden we vaak de “telur asin” terug. De Telur asin is een gezouten eendenei  met een licht blauwe kleur. De telur asin zal, gezien de houdbaarheid, binnen één maand geconsumeerd moeten worden.
De telur asin is heel praktisch en te combineren bij verschillende indische gerechten. Bijvoorbeeld de nasi rames en vooral de nasi Rawon (een bekend gerecht uit Surabaya). Naast deze gerechten combineerde mijn vader er lustig op los. Wat te denken van Spaghetti telur asin? In het algemeen wordt de spaghetti ge combineerd met gehakt maar de combinatie met telur asin maakt dit gerecht heel uitdagend. Daarnaast de tahu tim telur asin: een heerlijke fijngemalen tahu gemengd met een rauwe telur asin en bumbu’s naar keuze en vervolgens alles gaar stomen.
De pepesan van vis kennen we natuurlijk allemaal maar ook de pepesan telur asin is niet te versmaden . Voeg daarnaast de lemper goreng telur asin en mijn hele paasweekend kan niet meer stuk. Ik zou zeggen vrolijk Pasen allemaal en probeer alle telur asin gerechten rustig uit. Ben benieuwd naar jullie ervaringen.

 

 

 

 

 

 

Desibel

Telor asin, da, s nog de oude

Telor asin, da, s nog de oude spelling , een heerlijk ei, past inderdaad bij veel Indische gerechten, maar ook heel lekker om zo te eten, tenminste dat vind ik. Telor asin kun je het hele jaar eten en paaseieren eigenlijk alleen met Pasen. Leuk van Desibel om te vertellen hoe er tegen paaseieren wordt gekeken door verschillende culturen en religies. Uit  Indië herinner ik dat we Pasen volgens de katholieke traditie vierden, te beginnen met de vastentijd, waarbij wij echt minder moesten snoepen, mijn moeder wws er heel streng in, later hoorde ik dat er in Holland ook zo streng gevast moest worden, een koekjestrommel speelde er een belangrijke rol in. Mijn moeder geboren en getogen in Indië , had geen koekentrommel, we hadden meer van die stopflessen waarin de lekkernijen zaten.

Sorry mijn verhaal is nog

Sorry mijn verhaal is nog niet af. Ik ben zoo slecht in het werken met de pc/tablet. Halverwege wilde ik stoppen om ander huishoudelijke dingen te doen en ik tik op opslaan, en nu staat mijn verhaal maar voor de helft op de site. Vervelend ......, stom...en ach ook wel leuk. Andere keer verder, ik weet het niet, hoewel de Pasen periode duurt nog veertig dagen, in mijn katholieke wereld, dus misschien komt er toch een vervolg maar nu moet mijn vrouwtje helpen in de keuken, een paasbrunch roept!

 

Henkiepeng

P.s. ik merk dat ik op voorbeeldweergave moet drukken om het verhaal in een later stadium op te pakken. Next time better!

Nieuwe reactie inzenden

Door gebruik van dit formulier accepteert u Mollom's privacybeleid.